Wat is vliegvissen

Hendrik is de specialist
Hendrik van Geffen

Vliegvissen
De Commissie Vliegvissen van de HSV Naarden-Bussum is kort geleden voor het eerst bij elkaar gekomen en heeft een aantal lijntjes uitgezet om het vliegvissen te bevorderen binnen onze vereniging.
Voorop staat dat iedereen binnen onze vereniging, ongeacht of hij/zij nu wel of niet vliegvisser is, een vis wil vangen. Wat wij als commissie Vliegvissen willen bewerkstelligen is dat de niet-vliegvisser eens met het vliegvissen in contact komt en met medeleden binnen de vereniging die wel vliegvissen, ook hierbij ongeacht hun kennis en kunde, hun ervaring of hun onervarenheid met, over en van het vliegvissen.

Elitair?
Dat vliegvissen een elitaire vorm van vissen is, mag inmiddels wel zijn achterhaald en dat je alleen in het buitenland kunt vliegvissen is al eveneens een fabeltje. Met de vliegenhengel is vrijwel iedere vis in de Nederlandse wateren, zowel het zoete binnenwater als het zoute zeewater te vangen. Of het gaat om zeebaars, snoek, een alvertje of een voorn, zelfs karpers en harders kunnen op de vliegenlat voor veel sport en plezier zorgen.

Uitrusting

Om te gaan vliegvissen zijn feitelijk maar enkele zaken van belang, namelijk de vliegenhengel, de vliegenreel, de vliegenlijn en de kunstvliegen. Al het andere zijn bijkomende zaken, zoals een beetverklikker, lijnvet en vliegenolie of een zonnebril om slechts enkele attributen te noemen. Een vliegvisvest, een arterietang, een nagelknipper en een vliegendoos zijn makkelijk, maar niet perse noodzakelijk.
Uiteraard moet de beginnende vliegvisser op weg worden geholpen. Denk daarbij aan het leren werpen, alhoewel dat moeilijker lijkt dan het is. Allerlei speciale worpen en extra kunstjes komen vanzelf en vergeet niet dat het zelf proberen, oefenen en vooral geregeld vliegvissen garant staat voor een continue training van de vaardigheden.
wat betreft het vliegbinden.De meeste hengelsportzaken, waar ook vliegvisspullen worden aangeboden, en niet te vergeten de gespecialiseerde vliegvishengelsport-winkels bieden de mogelijkheden en vaak ook de faciliteiten om een

keer met een vliegenhengel – onder begeleiding – te oefenen. Laat een dergelijke unieke kans niet voorbij gaan en maak kennis met de ultieme vorm van vissen: vliegvissen.

Vliegbinden
Er wordt ook kort aandacht besteed aan het zelf binden van vliegen voor hen die daarin zijn geïnteresseerd.

Bijeenkomsten
De eerste bijeenkomst is geweest in november 2015. Zie hier het verslag.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

Translate »