Workshop binden baars streamers

De afgelopen weken waren en worden op verschillende locaties in den lande binddagen georganiseerd. Dagen waarop het binden van voornamelijk streamers voor snoek centraal stond. Afgelopen jaar, het klinkt al weer zo ver weg, maar in ieder geval nadat laatste De Dansende Dobber van 2015 was verschenen, organiseerde Exclusive Flyfishing in Bussum een demonstratie binden. Op zaterdag 21 november 2015 was het zo ver en toonde André Miegies wat er allemaal mogelijk was bij het binden van streamers voor het vliegvissen op baars. En dat daar af-en-toe een snoek op af komt, is dan mooi meegenomen.

André ging vooral in op de streamers voor baarzen op lichte vlieghengels, zeg maar #5 tot #8. Er bleek veel belangstelling voor te bestaan, gezien uit een grote aantal vliegbinders en geïnteresseerden die zich zowel in de ochtend als later in de middag nog melden en dat vanuit het hele land kwamen. André toonde niet alleen zijn bindkunsten, hij ging ook op de vele vragen van de aanwezigen in en beantwoorden die vaak aan de hand van bindvoorbeelden ter plekke.

André bond de meest uiteenlopende streamers met konijnen en opossum zonkers voor het verkrijgen van uiteenlopende acties in het water. Zo liet hij zien waarom hij de zonkers niet knipten, maar met een zeer scherp mesje uit het bindmateriaal sneed. De streamers werden zowel verzwaard met bijvoorbeeld verzwaarde ogen, maar ook met extra verzwaring door middel van tungesten kralen om in te spelen op de diepte van het water waarop wordt gevist en de diepte waarop je als vliegvisser wilt vissen.

Het is minder bekend dat een dergelijke zonker het ook goed doet op een lichte spinhengel, of zoals geregeld werd geroepen op een ultralichte spinhengel. Edoch, de echte vliegvisser prefereert de vlieghengel, maar zelf wil ik wel toegeven niet vies te zijn van het gebruik van een lichte spinhengel waarop een streamer is gemonteerd. Vooral als er weinig mogelijkheden zijn om de vlieghengel te hanteren door bijvoorbeeld begroeiing of ander onhandige omstandigheden.

 

Kortom, het was een uitstekende dag waarbij kennis en ervaring door iedereen werd gedeeld, waarbij André liet zien waarom hij bekend staat, namelijk het binden van streamers op de baars, en niet te vergeten de koffie en thee die door Peter werd geserveerd en dat gepaard met de nodige gezelligheid en humor!

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

Translate »