Verslag karperuitzetting november 2012

SKP Naarden Vesting uitgelicht.

Zaterdag 24 november was het zover……..de laatste uitzet van het (Spiegel)karperproject in de Naarden- Vesting was een feit. Het was een gezellige boel en na een stroeve start van meten, wegen en fotograferen (het zogenaamde monitoren) liep het toch aardig door. Naast spiegelkarper hebben we dit keer ook weer edelschubs mee laten komen voor nog meer variatie in het toch wel erg mooie karperbestand dat we de afgelopen 5 jaar hebben opgebouwd. Ons streven was om zoveel mogelijk variatie te krijgen in beschubbing en bouw van de vissen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we bij verschillende kwekers vis afgenomen wat niet altijd van een leien dakje ging moet ik zeggen. Aan kale spiegelkarpers geen gebrek maar als je zoekt naar vissen die wat meer schubben op de flanken hebben was het een ander verhaal. Nu zullen veel mensen zich afvragen wat het uitmaakt of een spiegelkarper wat meer of wat minder schubben heeft, nou ik kan u vertellen dat dat voor een karpervisser toch wel zeer belangrijk is. Op het moment dat je een spiegelkarper vangt die vol zit met grote schubben op zijn/haar flanken dan weet je soms gewoon niet wat je ziet, net of je een schilderij uit het water tovert en als ze dan ook nog eens mooi donker zijn is het net of ze in de vernis staan schitterend gewoon! Volgens mij dwaal ik te ver af. Even terug naar het (spiegel)karperproject, ik zal hieronder een opsomming geven met uitleg over wat is uitgezet in de afgelopen 5 jaar.

In 2007 zijn uitgezet 51 originele Valkenswaard spiegelkarpers dit zijn veelal zeer mooi beschubte spiegelkarpers die erg oud kunnen worden, tot wel 40 jaar en ouder! En groeien doen ze ook, Roeland de Jong een echte Vestingvisser en mede verantwoordelijk voor dit project heeft er 2 gevangen en beide vissen kwamen enkele onsjes tekort voor de 20 pond!

In 2008 zijn uitgezet 85 zogenaamde Carpfarm vissen, dit zijn vissen met Frans/ Hongaars bloed wat meestal garant staat voor een enorme groei, 50 pond kan gewoon! Echter in de Naarden Vesting betwijfel ik of ze dat ooit gaan halen. Ik denk dat we met goede 30er al erg tevreden moeten zijn.

In 2010 zijn uitgezet 55 spiegelkarpers afkomstig uit lac de Villedon in Frankrijk dit zijn Franse vissen die ook flink zwaar kunnen worden. Maar zijn veelal zwak beschubt.

In 2011 hebben we ongeveer 55 edelschubs uitgezet dit om variatie aan te brengen in het bestaande schubkarper bestand. Deze vissen waren afkomstig van Carpfarm en hebben net als de spiegelkarpers die in 2008 zijn uitgezet Frans/Hongaars bloed. Deze schubs hebben een hoge bouw en kunnen net als hun spiegel broers en zusters erg groot worden.

In 2012 zijn 2 uitzettingen spiegelkarpers en schubkarpers gedaan. De eerste uitzetting 2012 waren 30 spiegelkarpers afkomstig van Freedom lake; deze vissen hebben we via Joris Weitjens (een oud Vestingvisser) aangekocht bij de AHV (Amsterdamse Hengelsport Vereniging). Deze vissen hebben een mooie beschubbing met op de flanken hele partijen met hele kleine schubjes, heel erg fraai! Kan ik wel zeggen. De tweede uitzet waren spiegels en schubs afkomstig van viskwekerij Pesckens uit Duitsland daarvan zijn 12 spiegels en 24 schubs uitgezet in de Naarden Vesting. De spiegels van deze kweker zijn veelal erg kale vissen zo kaal zelfs dat we bij de uitzet een leder/naakt karper hadden, de naam zegt het al, deze vis heeft dus geen schubben wat ook wel erg apart is natuurlijk. De schubs die zijn uitgezet zijn hoog gebouwd en kunnen net als de spiegels erg groot en zwaar worden dus dat beloofd wat.

Ik kan wel zeggen dat we de afgelopen 5 jaar toch wel weer een erg mooi karperbestand hebben opgebouwd. Ik schrijf expres weer want in het verleden zoals de oudgediende onder de leden wel weten zwom er in de Vesting een schitterend bestand aan karper rond maar wat door de leeftijd er bijna niet meer is. Maar door het (Spiegel)karperproject van de afgelopen 5 jaar is er weer perspectief voor de toekomst. Ook al zijn de meeste nu nog klein, groot worden ze met een beetje geduld vanzelf.

Wil je zelf actief mee doen met het SKP en zien hoe de karpers in de Naarden Vesting groeien. Stuur dan bij iedere vangst van een spiegelkarper een foto van de vis op, noteer daarbij de lengte en het gewicht en ontvang de zogenaamde plankfoto (de foto die gemaakt word bij het uitzetten) van jouw gevangen vis en als deze vis vaker is gevangen laten we je ook weten hoe de groei van deze vis is. Uiteraard word de plek waar de vis gevangen is niet vermeld i.v.m de privacy van de vorige vanger. Je foto of foto`s kun je mailen naar coen.hansen@hotmail.com.

Foto’s van deze karperuitzetting vind u hier: KLIK HIER

Ter afsluiting wens ik iedereen een goede vangst maar vooral veel plezier toe aan de waterkant.

Coen Hansen.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

Translate »