Gesloten tijd: hoe zit het nou precies?

snoekDe ‘gesloten tijd’ zit er weer aan te komen, voor de roofvissers onder ons voelt dat misschien wel vervelend maar een ‘gesloten tijd’ is er natuurlijk niet voor niets. Hij is er om de roofvissen te beschermen, zeker in de periode waarin ze zich graag voortplanten (de paai periode). De ‘gesloten tijd’ geldt daarom voor zowel de sportvisserij als de beroepsvisserij, maar wat houdt het nu precies in? We hebben dit even voor je op een rijtje gezet.

Gesloten tijd vissoorten.
De ‘gesloten tijd’ betekent dat wanneer je de betreffende vissoort in deze periode gevangen hebt je deze direct in hetzelfde water moet terugzetten en niet in bezit mag hebben (ook niet in een leefnet of emmer). Het is dus niet een verbod om op die soort te vissen, wel wordt er van de sportvisser verwacht dat het welzijn van de vis bij hem altijd bovenaan staat. Is de vis aan het paaien of zit een gevangen exemplaar al vol met kuit, neem dan je verantwoordelijkheid laat ze dan met rust. Oók wanneer een andere ‘sportvisser’ even verderop dat niet doet, een betere (onderwater)wereld begint immers bij jezelf. Hieronder vindt je een lijst van de vissen met daarbij de voor hen geldende ‘gesloten tijd’:

Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei. Daarna mag je dus weer gericht op snoek vissen;
Snoekbaars: van een 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei;
Baars: 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei. Voor baarzen kleiner dan 22cm geldt dat je deze onbeperkt in bezit mag hebben op voorwaarde dat de baarzen levend worden bewaard in een leefnet of emmer en levend in hetzelfde water worden teruggezet;
Let op: voor bovengenoemde soorten geldt op het IJsselmeer de gesloten tijd t/m 31 mei.

Barbeel, kopvoorn en winde: van 1 april t/m 31 mei;
Beekforel: van 1 oktober t/m 31 maart;
Rivierprik: van 1 november t/m 31 januari & van 1 maart t/m 30 april;
Elf, fint, kwabaal, meerval, serpeling, sneep, zeeforel, zalm, zeeprik, vlagzalm en graskarper: deze vissen zijn het hele jaar gesloten en moet je direct terugzetten.

Gesloten tijd aassoorten.
Naast deze gesloten tijd voor een aantal vissoorten geldt ook een verbod op bepaalde aassoorten, wat betekent dat je met deze aassoorten in de betreffende periode niet mag vissen. Dit verbod is geldig van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer t/m 31 mei):

  • Dode vis;
  • Stukje vis;
  • Slachtproducten;
  • Kunstaas (m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2.5cm).

Afwijkende regels?
Een visrechthebbende, bijvoorbeeld jouw eigen vereniging, kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten. Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten.

Lees het hele artikel op Sportvisserij Nederland.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

Translate »