Uniek experiment tussen beroepsvissers en de sportvisserij

De beroepsvissers en sportvisserij op de zuidelijke randmeren gaan de komende vier jaar een uniek experiment uitvoeren. Vertegenwoordigers van beide partijen hebben na overleg en met instemming van onze vereniging, een overeenkomst ondertekend in Putten. Kern van de afspraken is dat vier jaar lang in de betreffende meren niet met sleepnetten (de zogenaamde zegen) op brasem en blankvoorn gevist wordt en een periodieke monitoring van de visstand plaatsvindt.

Kern van de afspraken is dat vier jaar lang in de betreffende meren niet met sleepnetten op brasem en blankvoorn gevist mag worden en dat er een periodieke monitoring van de visstand plaats gaat vinden. De beide beroepsvissers gaan daarvoor in het seizoen ieder tien dagen, samen met een medewerker vanuit de sportvisserij, de visstand op de Randmeren bemonsteren. Voor de duidelijkheid: ALLE gevangen vis wordt weer netjes teruggezet. In 2022 wordt het experiment geëvalueerd.

De visstand op het Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw (samen de zuidelijke randmeren genoemd) is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Het water is helder en plantenrijk geworden en het watersysteem is nog volop in ontwikkeling. Het resulteert in een afgenomen visstand en daar past een nieuw duurzaam visserijgebruik bij. Beide partijen hebben een groot belang bij een robuuste en gezonde visstand. Nu en in de toekomst.

Lees er meer over op de website van Sportvisserij MidWest Nederland.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

Translate »