Waarom een Stichting vissen voor mensen met een beperking

Logo stichting Waarom Stichting VIMEBÈ

Concentratie, rust, succes en aandacht voor de natuur zijn belangrijke elementen van het sportvissen en hebben een positieve uitwerking op de gemoedstoestand. Miljoenen hengelaars kennen deze ontspannende werking. Dat de hengelsport daarom wordt ingezet als middel om mensen met een beperking ook de rust en ontspanning te geven waar deze mensen recht op hebben en zodoende het gevoel van “achter de geraniums zitten” te beperken, is echter nieuw. De ‘sportvistherapie’ geeft mensen met een beperking niet alleen ontspanning, maar laat ze ook de sfeer proeven van onze geweldige mooie natuur., Deze methode kan breed en goedkoop worden ingezet in de gezondheidszorg. De sociaal-emotionele rol van het sportvissen wordt wel eens onderschat. “Sportvissen is een bijzondere activiteit die zich onderscheidt van andere sporten. Sportvissen wordt individueel beleefd, maar er is ook sprake van teamgeest. Als je elkaar nodig hebt, weet je elkaar zo te vinden. Je visvrienden zitten immers op enkele meters afstand. Het is bovendien een sport waar iedereen aan mee kan doen, ongeacht leeftijd, geslacht, intelligentie of fysieke gesteldheid. Als je niet kunt voetballen, lig je er sociaal gezien uit. Bij sportvissen gebeurt dat niet. Het is een statusvrije bezigheid, niemand aan de waterkant zal je be- of veroordelen vanwege je uiterlijk, afkomst of fysieke gesteldheid.”

Bovendien kun je volgens de oprichter van stichting VIMEBÈ niet goed of slecht zijn in het vissen. “Iedereen kan leren vissen en vangt wel eens wat. Falen bestaat niet bij sportvissen. Er is altijd een persoonlijk succesverhaal. Dat is wat mensen met een beperking nodig hebben. In het dagelijks leven krijgen ze weinig complimenten. Ze worden, soms terecht, gezien als lastposten. Het persoonlijke succes sterkt hen in hun zelfvertrouwen.”

Met het succes van de pilot in Nijkerk is het eerste doel bereikt. De volgende uitdaging is om nieuwe projecten op te starten in de rest van het land. “Organisatorisch is dat nu nog niet mogelijk. Nederland moet wennen aan deze aanpak. Er zijn nog maar weinig instanties bekend met het fenomeen van sportvissen als therapie. Daarom wil ik mijn netwerk uitbreiden en zo meer hulpverleners in de gezondheidszorg bereiken.”

Het opzetten van nieuwe projecten wil ik combineren met het zetten van de volgende stap door een aantal Vrijwilligers verspreid over het land. Zij kunnen bij nieuwe projecten optreden als zogenaamde ambassadeur en helpen bij de begeleiding van een nieuwe groep deelnemers.

“Daarbij denken we ook al aan uitbreiding van de activiteiten. “Zoals een eigen terrein waar de doelgroep bijvoorbeeld een dag komen vissen, een weekend komen kamperen, gaan vissen, leren fotograferen of zelf eten bereiden. Deze locatie kan dan geheel worden ingericht voor mensen die rolstoelgebonden zijn, zodat we die mensen ook kunnen betrekken bij het vissen.

Samenwerking met lokale overheden en sociale partners die in de hulpverlening actief zijn, staat daarbij centraal. “Het is daarom noodzakelijk dat zorginstellingen, woongroepen en dagbesteding en zelfs de politiek het belang inzien van vissen als middel in de zorgverlening. Een erkenning van de ’sportvistherapie’ en de daadwerkelijke inzet van deze methode, kan veel gehandicapten op weg helpen naar een evenwichtig bestaan. Aldus wordt het mogelijk op relatief goedkope wijze een maatschappelijk probleem op een duurzame manier op te lossen.”Waarom een Stichting vissen voor mensen met een beperking

HSV Naarden-Bussum heeft deze stichting gesponsord met een cheque ter waarde van €250,= omdat wij van mening zijn dat dit een geweldig initiatief is en hopen dan ook dat meer (hengelsport)verenigingen zijn die de stichting een warm hart toedragen en hun willen sponsoren. Sportvissers die hengelsportmaterialen willen sponsoren zijn natuurlijk ook van harte welkom. De Stichting heeft behoefte aan materialen waarmee ze samen met de doelgroep aan de slag kunnen.
Op de volgende pagina leest u over het ontstaan van deze stichting.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

Translate »